Psikologi harga untuk bisnes makanan.

Hari tu saya lapar. Saya pun pergi makan kat Tapak. Tau tak Tapak tu apa? Tapak tu Food Truck Park kat KL. Situ ada banyak food truck yang jual macam-macam makanan. “Hmm apa aku nak makan ni?” Pening jugaklah pilih nak makan apa. Ada lebih kurang 30 food truck. So berpusing-pusing tengok nak makan apa.…

Klik sini untuk baca lagi..

Beza margin untung & markup untung.

“Abah.. macam mana nak kira ni?” “Kira apa kakak?”, jawab Leman sambil menonton TV. “Kerja rumah ni. Harga jual beg RM80. Harga kos dari pembekal RM40. Jadi berapa peratus margin untung?” “Alah senang je tu. Hari-hari abah kira margin untung. Abah kan dah lama berbisnes. Jawapan dia 100%.”, lagak Leman. “Macam mana kalau kakak nak…

Klik sini untuk baca lagi..

Wahai peniaga, kenapa buang harga?

Dah beberapa tahun saya ajar peniaga untuk tetapkan harga jualan yang menguntungkan dan pelanggan suka bayar. Dah banyak kali juga saya kena berdepan dengan peniaga yang suka buang harga. Diskaun melampau, jual murah, potong harga, cantas sana, cantas sini dan yang sewaktu dengannya.   Kenapa buat ni semua? “Nak bersaing dengan peniaga lain.” Selain daripada buang…

Klik sini untuk baca lagi..

Berapa anda kena jual untuk cover kos?

Senang je untuk tahu berapa anda kena jual untuk cover kos. Ada 3 benda anda kena tahu dulu.   1) KOS TETAP Contoh: + Gaji anda + Gaji staf + Internet + Sewa kedai + Mesin + Dan lain-lain = RM21,000   2) KOS BERUBAH PER UNIT Contoh: + Penghantaran + Bahan mentah + Packaging…

Klik sini untuk baca lagi..

Berapa kos bisnes anda sehari?

Pernah tahu berapa kos bisnes anda sehari? Kalau tak tahu, mari tengok macam mana kira.   KOS BISNES SEBULAN Contoh: Sewa pejabat = RM2,000 Sewa peralatan = RM1,000 Sewa kenderaan = RM500 Gaji staf = RM4,000 Gaji anda = RM2,000 Internet = RM250 Marketing = RM1,500 Jumlah kos bisnes sebulan = RM11,250   KOS BISNES…

Klik sini untuk baca lagi..

Page 1 of 6