Macam mana nak jual barang harga mahal?

Berapa harga tudung termahal di Malaysia? RM33,000! Keluaran sebuah syarikat tempatan di Kelantan. Kenapa mereka jual tudung semahal tu? Saya pun tak tahu. Tapi saya tahu ada implikasinya apabila mereka jual tudung mahal tersebut. Apa dia? Tudung mereka yang lain harga puluh-puluh dan ratus-ratus laku macam goreng pisang panas. Kalau saya tengok di laman jualan…

Klik sini untuk baca lagi..

Bagaimana Ikea & Apple gunakan Psikologi Harga untuk pancing pelanggan.

Pernah makan di Ikea? Pernah terfikir tak, kenapa kedai perabot jual makanan? Hari tu saya beli perabot di Ikea Damansara. Punyalah ramai orang kat kaunter bayaran. Panjang jugalah kena beratur. Jadi sementara beratur tu saya tinggalkan troli dan pergi ke Ikea Bistro. Tak jauh, depan kaunter bayaran je. Alah tempat orang beli karipap inti telur…

Klik sini untuk baca lagi..

Psikologi harga untuk bisnes makanan.

Hari tu saya lapar. Saya pun pergi makan kat Tapak. Tau tak Tapak tu apa? Tapak tu Food Truck Park kat KL. Situ ada banyak food truck yang jual macam-macam makanan. “Hmm apa aku nak makan ni?” Pening jugaklah pilih nak makan apa. Ada lebih kurang 30 food truck. So berpusing-pusing tengok nak makan apa.…

Klik sini untuk baca lagi..

Beza margin untung & markup untung.

“Abah.. macam mana nak kira ni?” “Kira apa kakak?”, jawab Leman sambil menonton TV. “Kerja rumah ni. Harga jual beg RM80. Harga kos dari pembekal RM40. Jadi berapa peratus margin untung?” “Alah senang je tu. Hari-hari abah kira margin untung. Abah kan dah lama berbisnes. Jawapan dia 100%.”, lagak Leman. “Macam mana kalau kakak nak…

Klik sini untuk baca lagi..

Wahai peniaga, kenapa buang harga?

Dah beberapa tahun saya ajar peniaga untuk tetapkan harga jualan yang menguntungkan dan pelanggan suka bayar. Dah banyak kali juga saya kena berdepan dengan peniaga yang suka buang harga. Diskaun melampau, jual murah, potong harga, cantas sana, cantas sini dan yang sewaktu dengannya.   Kenapa buat ni semua? “Nak bersaing dengan peniaga lain.” Selain daripada buang…

Klik sini untuk baca lagi..

Page 1 of 6