UMARvellous

Usahawan Super

UMARvellous - Usahawan Super

Bisnes online tanpa modal?

bisnes online tanpa modalBisnes online tanpa modal.. Betul ke? Macam tak percaya je.. Memang patut pon tak percaya.. Kita buat bisnes mana boleh tiada modal.. Kalau tak modal duit tu keluar dari mesin ATM, pasti diperlukan juga modal dari otak iaitu idea..

Jadi bagaimana sesetengah orang boleh kata bisnes online ni tak perlukan modal? Bagi saya mungkin tidak memerlukan modal yang besar.. Contohnya jika kita nak buat laman web produk, kos-kos yang terlibat ialah:

1. Domain Name (Cth: umarvellous.com)
2. Hosting (tapak tanah maya – nak buat rumah mesti ada tanah)
3. Web Designer atau Developer (jika diperlukan)

Ini tidak termasuklah kos-kos tak langsung seperti talian internet dan sebagainya.. Pung pang pung pang mungkin makan dalam RM500 saja.. Jadi sebenarnya bisnes online ni bukanlah tanpa modal tapi modal minima yang amat!

Jika anda mempunyai produk atau servis yang boleh ditawarkan, cuba iklankan di Mudah.my.. Pengalaman saya menjual kamera digital di situ amat menggalakan.. Stok kamera pon dah habis.. Tempahan paling banyak yang pernah saya dapat ialah 15 buah kamera dari seorang pembeli wanita Melayu.. Rasanya mungkin dia nak jual balik kamera digital tu.. Takkan lah dia nak pakai semua 15 kamera tu kan? Tamaknya.. =P

Proses pendaftaran di Mudah.my amatlah mudah.. (berapa kali mudah daa..) Klik klik klik dah siap pendaftaran.. Kemudian boleh lah anda iklan produk dan servis anda dengan senang hati.. Kos pengiklanan di situ percuma saja.. Best kan? Dah la ramai visitors.. Mengikut senaraian Alexa, Mudah.my menduduki tangga laman web ke 12 di Malaysia.. Ini hanya satu contoh mudah yang boleh saya beri.. Nanti saya akan berikan banyak lagi ye..

Jadi kesimpulannya di sini bisnes online memang memerlukan modal.. Cuma modal tersebut boleh diminimakan sebanyak mungkin jika kita bijak membuat pilihan dan merancang..

Related Posts with Thumbnails
Share
Category: Bisnes

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*