Kuasa Leverage: Rahsia Orang Kaya


Ini tiada kaitan dengan cerita Leverage kat tv tu.. Leverage yang saya nak ceritakan ni bemaksud kekuatan atau daya ungkit.. Kuasa Leverage yang digunakan sekian lama oleh orang-orang kaya..

 

Bagaimana anda boleh menggunakan segala sumber yang ada di sekeliling untuk mempercepatkan usaha sesuatu kerja? Sebagai contoh, anda nak buat laman web menjual kasut buatan sendiri secara atas talian.. Masalahnya anda hanya pandai buat kasut tapi tak pandai buat laman web.. Haa camne tu? Senang je.. Cuba minta bantuan rakan anda yang memang mahir membuat laman web.. Anda boleh tawarkan beliau sedikit upah atau mungkin berikan komisyen atas setiap kasut yang berjaya dijual.. Jika beliau setuju, projek menjual kasut secara atas talian anda dapatlah dipercepatkan.. Kalau anda yang kena buat sendiri, hujung tahun ni pon belum tentu lawab web tu boleh siap.. =P

 

Contoh lain, anda minat memasak dan ingin membuka restoran sendiri.. Anda mungkin pandai masak nasi goreng paprik, ikan masak 3 rasa, sotong goreng tepung, telur bungkus dan yang sewaktu dengannya.. (lapar lah pulak..) Tapi soal pengurusan restoran melibatkan banyak perkara lain seperti pencarian tenaga kerja, perancangan kewangan, pemasaran dan lain-lain.. Bagi mencapai impian anda untuk membuka restoran dalam masa singkat, adalah lebih baik anda mencari seorang rakan niaga yang mempunyai kebolehan yang saya nyatakan di tadi..

 

Adalah sukar untuk anda menguruskan pelbagai hal dalam satu masa.. Lebih baik tugas yang anda tidak punya kemahiran itu diserahkan kepada yang lebih arif.. Dengan mengamalkan Kuasa Leverage, anda sebenarnya sedang memanfaatkan:

1. Masa
2. Tenaga
3. Kemahiran
 
Bukannya masa, tenaga dan kemahiran anda sendiri, tapi orang lain.. Cuba terapkan Kuasa Leverage ini dalam hidup anda secara berperingkat hari ini.. Semoga anda juga menjadi sebahagian orang-orang kaya di Malaysia!

Boleh tanya soalan di bawah. Tiada caj dikenakan.