Berapa anda kena jual untuk cover kos?

Senang je untuk tahu berapa anda kena jual untuk cover kos. Ada 3 benda anda kena tahu dulu.   1) KOS TETAP Contoh: + Gaji anda + Gaji staf + Internet + Sewa kedai + Mesin + Dan lain-lain = RM21,000   2) KOS BERUBAH PER UNIT Contoh: + Penghantaran + Bahan mentah + Packaging…

Klik sini untuk baca lagi..

Apa kesan buruk beri diskaun kepada pelanggan?

Tuan E jual produk elektronik. Kebanyakan produk yang beliau jual ambil dari China. Lebih spesifik Guangzhou. Cara Tuan E tentukan harga jual senang je. Sama ada beliau akan darab dengan 2 atau ikut je harga peniaga lain jual. Makin hari makin ramai yang jual produk yang sama dengan Tuan E. Jadi apa beliau buat untuk…

Klik sini untuk baca lagi..

Betul ke bisnes anda untung? Bagaimana kira harga kos.

Anda buat bisnes kan? Buat bisnes mesti nak untung kan? Kalau nak tahu untung ke tidak, mesti tahu kira kos! Saya dah jumpa ramai orang yang cuma perasan dia untung. Padahal rugi dalam tak sedar. Sebab apa? Sebab salah kira kos.   Cuba baca dialog di bawah: A: Berapa untung cik untuk produk ni? B:…

Klik sini untuk baca lagi..

Bagaimana Ikea & Apple gunakan Psikologi Harga untuk pancing pelanggan. [Ebook Percuma]

Pernah makan di Ikea? Pernah terfikir tak, kenapa kedai perabot jual makanan? Hari tu saya beli perabot di Ikea Damansara. Punyalah ramai orang kat kaunter bayaran. Panjang jugalah kena beratur. Jadi sementara beratur tu saya tinggalkan troli dan pergi ke Ikea Bistro. Tak jauh, depan kaunter bayaran je. Alah tempat orang beli karipap inti telur…

Klik sini untuk baca lagi..

Psikologi harga untuk bisnes makanan.

Hari tu saya lapar. Saya pun pergi makan kat Tapak. Tau tak Tapak tu apa? Tapak tu Food Truck Park kat KL. Situ ada banyak food truck yang jual macam-macam makanan. “Hmm apa aku nak makan ni?” Pening jugaklah pilih nak makan apa. Ada lebih kurang 30 food truck. So berpusing-pusing tengok nak makan apa.…

Klik sini untuk baca lagi..

Page 3 of 8